Joc Heuristic

Heu sentit a parlar mai del Joc Heurístic? 

Elinor Goldschmied, la creadora també de la Panera dels Tresors, va desenvolupar el Joc Heurístic com a proposta de descobriment de l'infant a partir de la seva pròpia activitat i sobretot, sense que l'adult hi interfereixi. 

És un Joc que podem oferir a partir de l'any, any i mig (depenent sempre de l'infant) perquè és el moment d'explosió pel que fa les ganes d'explorar amb llibertat. Amb aquesta proposta, els nens i les nenes aparellen, agrupen, omplen, buiden, toquen, separen, fan xocar, encaixen, apilen, munten, desmunten, ... i un llarg etcètera.

Què necessitem?

- Bosses de roba

- Velcro (opcional)

- Objectes (no joguines) 

- Espai lliure d'elements


Com preparem el material?

Com sempre, cal ser curosos a l'hora de triar el material. NO tot val. En aquesta proposta no valen el que entenem com a joguines, sinó que hem de triar material de diferent procedència i amb diferents mides/formes/... sempre un bon grapat de cada objecte. 

Per tal que les sessions funcionin bé, aquest material haurà d'anar canviant de tant en tant. 

Caldrà disposar, a més dels objectes, contenidors de diferents tipus. 

Aquí us mostro alguns dels objectes triats per a la nostra primera sessió:


Argolles de cortina. FUSTA. RODÓ. CÀLID.

Motlles de cuina. METALL. DIVERSES FORMES. FRED.

Castanyes.Producte de temporada collit per l'infant 
dels castanyers del parc. NATURAL. LLIS. CÀLID.

Cadenes. METALL. FRED. ALLARGAT. PRIM.


Càpsules de cafè. APILABLES. COLORS. BUITS.

Bosses de roba. Tantes com material vulguem presentar. 


Cal destacat que les bosses són tan o més importants que el material en aquesta proposta. Cal que siguin d'una mida que l'infant pugui manipular fàcilment així com de colors llisos sense gaires elements distorsionadors. L'ideal són els colors terra però si no disposem de tela d'aquest to, qualsevol teixit que tinguem a l'abast i que no tingui dibuixos farà la mateixa funció. Les bosses són importants per la recol·lecció del material, i és que al final de la sessió cal destinar uns minuts per endreçar. Podem fer-ho de dues maneres: podem fer que l'infant agrupi els elements segons el seu criteri (totes les argolles en una bossa, les castanyes en una altra, les cadenes en una altra... però potser posa els motlles de cuina i les cadenes en la mateixa bossa perquè ambdós materials són de metall, fer que estaria endreçant de forma correcta!) o bé podem afegir uns velcros al davant de cada bossa per tal que l'infant identifiqui la imatge i agrupi segons un patró. Ambdós mètodes són correctes i igual de vàlids. 

Us deixo la imatge de les bosses amb el velcro.



Com preparem la sessió?

És important que l'espai estigui limitat (amb una estora, amb uns mobles... per tal que l'infant tingui clars els límits del joc no només de manera física sinó perquè així també s'estructura el pensament. 

Col·loquem tot el material agrupat segons desitgem i fora de les bosses. 


I... a jugar! 

Passen coses tan xules com interessants! Agrupen, separen, omplen, buiden, aixafen, descarten, serien... 






Quin és el paper de l'adult?

El paper de l'adult en el Joc Heurístic és MOLT important. L'adult ha d'acompanyar, la seva presència és important perquè l'infant se senti segur, perquè senti confiança de poder jugar lliurement. 

Les sessions poden variar segons l'interès de l'infant i la seva predisposició. Poden durar des de deu minuts fins a una hora i mitja! En aquest cas, l'adult no pot aprofitar per aixecar-se i fer la seva. Cal la seva presència ja que tot sovint l'infant buscarà la seva mirada, la seva aprovació, el saber que no està sol, que el mirem, que estem allà. 

L'adult doncs ha de vetllar perquè la sessió sigui segura, que no hi hagi cap element perillós ni cap acció perillosa, intervindrà quan sigui estrictament necessari o bé quan l'infant ens necessiti (per aguantar una peça, per demanar aprovació amb la mirada o amb un gest...). 

Se'ls ha de deixar explorar amb tranquil·litat i llibertat, en un ambient de calma, silenci i quietud. 


BONUS:

Veure com la iaia cus i prepara les bosses és plaent, educatiu, creador de vincles i fer-los partícips de la vida quotidiana, i del món tan gran i meravellós en el que viuen. 


I vosaltres? Us animeu a fer Joc Heurístic? 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!