La Panera dels Tresors



Avui us presento un material fantàstic per als nadons que ja es mantenen asseguts sols. Es tracta de la Panera dels Tresors. Aquesta va ser creada per l'educadora i pedagoga britànica Elinor Goldschmied. 



Material

- La panera: és important que sigui rodona, amb la base plana i sense nanses. El diàmetre ideal és d'uns 30cm i l'altura hauria de ser d'uns 10-12cm. Aquestes dimensions no són atzaroses sinó que estan pensades perquè l'infant pugui recolzar-se i aquesta no es bolqui. 
- Material divers: calen objectes naturals, de fusta, de metall, de roba i de paper/cartró.  Aquests són alguns dels materials que he posat a la del meu xic:  



Aquest és el resultat: les mans d'un petitó manipulant, descobrint, provant, interioritzant... 


Preguntes freqüents:

- Quants objectes hi he de posar?
No hi ha un número ideal d'objectes. Cal tenir en compte que un excés mai és bo, però cal tenir com a mínim cinc/sis objectes de cada procedència i s'han d'anar canviant i revisant en cada ús.  

- Hem de tenir en compte el tipus de material i prou?
No només el tipus sinó també la textura, la mida i la forma: alguns allargats, alguns rodons i d'altres rugosos, per exemple. 

- Com he d'actuar jo?
L'adult ha d'estar SEMPRE present. La presència li proporciona seguretat i accessibilitat al nen o a la nena. Malgrat això, no has de tenir un paper actiu. L'actiu i protagonista serà l'infant, que es concentrarà en cada un dels objectes que té al davant. 

- Per què és tan important oferir la panera als infants?
Perquè és un material que permet l'infant accedir als objectes sense límit. Ell o ella tocarà, lleparà, mossegarà, picarà, llençarà... els diferents objectes i amb tot el que faci, anirà assimilant les característiques sensorials de cada material: el tacte, el gust, l'olfacte, el so i la vista.

- Què s'hi treballa?
La coordinació òculo-manual, l'experimentació lliure, el contacte, la selecció d'objectes, l'habilitat de manipular, la motricitat... Si observem l'infant, veurem que tot l'organisme pren part activa del joc: les mans, la boca, els ulls, els peus, la respiració, els sons... 

- Tot s'hi val?
No. No s'hi poden posar objectes de plàstic i tampoc el que entenem com a joguines

I vosaltres? Heu fet ja la vostra panera? Teniu dubtes? Voleu compartir les vostres paneres? Animeu-vos!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!