Safata d'Experimentació - Arròs tenyit

 Les safates d'experimentació són conegudes en la primera etapa d'educació infantil perquè proporcionen a l'infant un munt de sensacions i el permeten explorar, manipular i elaborar hipòtesis a través del joc sensorial. 

Avui us proposo una safata plena de colors. La safata d'arròs tenyit! 

Què necessitem?

- Arròs (jo he fet servir dos paquets d'un quilo cada un)

- Colorant alimentari

- Recipients

- Bosses amb zip

- Paper absorbent

- Una safata

- Culleres, cullerots, pots,...


Com ho fem?

1.- Repartim l'arròs en parts més o menys iguals. Jo he fet quatre parts perquè he fet quatre colors. 



2.- Col·loquem l'arròs en bosses amb tancament de Zip i hi afegim el colorant. 
Nota: si l'infant és gran, podem afegir-hi alcohol per tal que el color quedi més viu i intens. Si l'infant és petit o es posa tot el que té al davant a la boca, només el colorant alimentari per evitar riscos. Si l'arròs només té colorant i va a la boca, no passa res. 


3.- Ara una part ben divertida pels nens i les nenes! Grapejar la bossa per tal que tots els grans d'arròs quedin colorats! Si l'infant és petit, ho fem nosaltres, però si volem i l'infant ja pot, ser partícip d'aquest pas és divertit i important per la implicació en la preparació del material. 


4.- Ja ho tenim a punt! Repetim la operació en tots els colors que vulguem fer i ho estenem sobre paper absorbent durant tota la nit. 
Aquest pas és important per tal que el color s'impregni bé i no quedi humit i no s'enganxi. 



6.- Aquest és el resultat! 


I ara... a jugar! Com preparem la zona de treball? 
Seguint la premissa d'aquest blog, amb els infants NO TOT VAL. Així que hem de ser curosos i conscients a l'hora de preparar l'activitat. 
L'espai és important. No pot haver cap element distorsionant. Retirem joguines, contes, taules, cadires... I col·loquem el material amb cura i de manera que convidi a treballar-hi. 

Com?

(Opcional (però en el meu cas ha estat MOLT important): posar un hule per delimitar la zona del joc. L'infant sabrà quin és l'espai sense que l'adult hagi de dirigir constantment i al ser un material tan xic, tot l'arròs que caigui a terra intencionadament o no, serà de molt fàcil recol·lecta). 

- La safata ha de ser de color neutre per evitar que distregui l'activitat. El protagonista és l'infant i l'arròs. Col·loquem l'arròs en tires segons el color, evitant que es barregi. Això és un tema estètic i cridaner que convida el nen o la nena i que a més estructura el seu cervell en parts, en colors (encara que no li posin nom) i el prepara per tenir gust estètic i ordre. 


- El material que proporcionem ha de ser adequat a l'edat de l'infant. En aquest cas hem ofert recipients (de fusta i de metall per tal que l'infant discerneixi el diferent so que fa l'arròs al caure sobre un o l'altre), culleres, cullerots, pales amb forat i sense,... tot el material està pensat per una raó. Algunes pales només les podrà fer servir per remenar perquè l'arròs caurà a dins, amb les altres podrà recol·lectar, amb els pots podrà traspassar, fer com si, ... 


I ja ho tenim! El paper de l'adult ha de ser d'observador a no ser que l'infant demani que entri en el joc. Si el temps ambiental i l'espai ho permeten, els podem descalçar i convidar a que explorin amb tots els sentits. Hi haurà infants que hi posaran els peus, amagaran les mans, aixafaran, faran força, deixaran caure com la pluja... 






Us animeu a provar? Us convido a que compartiu les vostres experiències, els vostres dubtes, comentaris, fotografies...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!