Caixa de pendents

Avui us proposo un material per infants a partir dels dos anys. Amb infants més petits ho podeu provar, però encara no seria el moment, hi ha d'altres materials adaptats a les seves capacitats evolutives. 


Així doncs us proposo una caixa per jugar amb el pla inclinat! 

Què necessitem?:

- Una caixa de cartró
- Cola blanca (opcional)
- Tubs: de paper de cuina, de paper de vàter, de paper d'alumini,...
- Pintures
- Tissores, cúter, brides. 
- Pinzells. 

Com ho fem?

1.- El primer pas és opcional. Serveix perquè la caixa no sigui tan "nyigui-nyogui" i sigui més resistent. Posem cola blanca a totes les cares de la caixa que siguin "dobles" per tal de fer-la més robusta. 

Hi posem algun material pesant i ho deixem actuar tota la nit. El resultat és aquest:

2.- Un cop la caixa sigui robusta i la cola s'hagi assecat, la pintem tota de negre (pas opcional)

Paral·lelament o després, pintem tots els tubs que tinguem. L'ideal seria un de cada color tot i que en podem repetir algun.

3.- Un cop tot estigui ben eixut, pasem al pas final: col•locar els tubs! La idea és que quedin inclinats, en diferents posicions i diferents inclinacions. Per fer-ho podem fer servir les brides perquè quedin més verticals o bé amb el cúter per guiar nosaltres la inclinació que vulguem. 

I... A jugar! Podem fer servir material que tinguem a casa, l'ideal per començar serien les boles de cotó

Com hi juguem?
Depèn de l'edat dels infants. Amb infants de dos anys, podem començar a llençar les pilotes pels tubs i gaudir de l'experiència. A mesura que vagin adquirint més habilitats, podem afegir altres elements i fer preguntes (qui baixa més ràpid, la peça de lego o la pilota?), provar per quin tub (inclinació) baixen més de pressa, provar si en els tubs horitzontals acaben baixant o no i per què... 

També podem fer associacions: per cada tub, aquells objectes que siguin del mateix color que el tub. 

Preguntes freqüents:

- Cal pintar la caixa de negre? 
No cal. Jo l'he pintat per dues raons: la primera per tapar la marca comercial de la caixa, qualsevol element aliè al joc l'acaba distorsionant; i segon per un tema d'estètica: els colors dels tubs i de les pilotes o del material destaquen més sibre fons negre llis. 
Es pot fer amb una caixa sense pintar perfectament. 

- Poden col-laborar els nens i les nenes?
I tant! Els infants poden pintar la caixa, fer-se responsable de la recollida de tubs (estar atents quan s'acabin, comunicar que no es llencin, guardar-los fins a tenir els suficients...), pintar-los,... Fer-los partícips de l'elaboració del material de joc els implica encara més en l'activitat. 

- Què treballem? 
El pla inclinat, l'elaboració d'hipòtesis, la resolució de respostes, el pensament crític, el pensament científic, la connexió d'idees, la coordinació òculo-manual, el gaudi, l'associació,...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!