Textures

Passats els nou mesos, els infants comencen a explorar de forma quasi il·limitada. El seu món es reduïa a allà on el portaven però ara el món s'expandeix de manera exponencial. 

I és per això que avui us proposo elaborar un material sensorial al 100%! I, com sempre, amb materials reciclats! 

Què necessitem?

- Cartró
- Tela per recobrir el cartró (opcional)
- Tapes de les tovalloletes infantils
- Pistola de silicona
- Vinil opac negre (opcional)
- Material divers de diferents textures

Com ho fem?

1.- Primer de tot prepararem el taulell. Retallem el cartró de la mida que vulguem segons sigui l'infant i segons el nombre de finestres que hi vulguem posar. Una vegada retallat, podem deixar-lo així o bé folrar el cartró amb una tela (efecte estètic més que res). A continuació, anem col·locant les tapes de les tovalloles humides de manera endreçada. 



2.- Ara ja només ens queda omplir les tapes! És important que el material no sigui gaire gruixut per tal que les tapes tanquin del tot, o al menys quedin mig tancades. Si el material que utilitzem fa que la tapa quedi oberta, desapareix el factor sorpresa (què hi haurà aquí dins?) i el treball d'haver de fer servir la coordinació òculo-manual per obrir-les. A continuació us ensenyo el que jo vaig posar perquè pugueu tenir idees o algun exemple, però... imaginació al poder!!! 


A l'esquerra: la part esponjosa i suau d'un "nanas"
Al mig: goma eva amb purpurina (rugós)
A la dreta: la part peluda d'una tira de velcro


A l'esquerra: boles de cotó petitones (suau)
Al mig: la part rugosa del "nanas"
A la dreta: anelles de refresc (fred i metàl·lic)



A l'esquerra: paper de plata rebregat
Al mig: canyetes de paper alineades
A la dreta: tires de silicona amb purpurina


A l'esquerra: ulls mòbils
Al centre: la part rugosa del velcro
A la dreta: dos taps d'ampolla



I aquí les manetes del xic de casa treballant amb el material tot descobrint les textures amagades! 


Us animeu a provar-ho? És molt senzill, amb material que sempre acaba anant a les escombraries i divertit! Quins materials hi posareu? Som-hi! 


Preguntes freqüents:

- Per què parles tant de fer-ho "endreçat"?
Com sempre dic, amb els infants NO val tot. Hem de tenir cura de tot el que els oferim i pensar que la part estètica és molt important per tres factor: el primer de tots és la part visual. De la mateixa manera que ens passa als adults, tot entra per la vista! A ells i a elles també els passa. Una sala de joc endreçada convida a jugar, en canvi una sala amb tot el material per terra genera caos i no convida a quedar-s'hi, a concentrar-s'hi o a jugar-hi. El segon factor és la imitació i el gust estètic. Si volem que els infants siguin endreçats i ordenats, res millor que un bon exemple des de ben menuts/des! Generar en ells i en elles el gust estètic des de ben petits i de forma indirecta és molt important. I per últim, el tercer factor és l'organització cerebral: una taula endreçada ajuda al cervell a organitzar-se i estructurar-se. Per tant un material de joc amb un ordre genera el mateix efecte en els infants. 

- Cal folrar el cartró?
No cal. Deixar a la vista el color i la textura del cartró també és interessant! En el meu cas el vaig folrar perquè el cartró que vaig fer servir estava guixat i hagués distret l'objectiu del material. 

- Cal posar aquest vinil en les tapes de les tovalloletes?
No cal. Hem de pensar que qualsevol element capta l'atenció de l'usuari del joc i per tant, pot distreure l'infant. Folrant les tapes he aconseguit que tot sigui homogeni (i estèticament endreçat) però sobretot evito la distracció del xic amb les lletres, els colors o els dibuixos de la marca comercial.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!