Pintem amb glaçons!

Ara que arriba la calor i els jocs de balcons i terrasses, us proposo jugar amb glaçons colorats!



Què necessitem?

- Recipient per a fer glaçons

- Aigua

- Colorant alimentari

- Paper gruixut o paper d'embalar

- Bols / Recipients / Contenidors

Com ho fem?

1.- Posem l'aigua a la glaçonera


2.- Tenyim l'aigua amb el colorant alimentari. Amb una sola gota ja hi haurà suficient. Per obtenir més colors, fem barreges. Ho deixem mínim 24 hores al congelador.


Ens quedaria alguna cosa així:


3.- Quan ho vulguem fer servir, tindrem uns glaçons tan xulos com aquests!


I ja ho tenim! Tot a punt per fer servir la imaginació!  

Amb els més petits, hi ha prou amb l'experimentació i manipulació. A través dels sentits, l'infant percebrà textura, temperatura, viscositat... al portar colorant alimentari, a la boca l'únic que passarà és que li quedi la llengua colorada uns minuts! Però res més, no és tòxic i per tant es pot deixar a lliure exploració. 



Si sorgeix la oportunitat o si l'adult ho proposa, podem oferir un paper gruixut blanc i veure què passa. Podem pintar amb els glaçons?
 

Amb infants més grans, podem proposar classificar per colors. Posem un glaço de cada color en un contenidor i deixem que ell o ella afegeixi la resta per veure si segueix el patró que hem proposat (un recipient, un color). 


Però per sobre de totes les propostes que se'ns puguin ocórrer, la més interessant sens dubte és la lliure exploració, el no tenir temps màxim, deixar que sigui ella o ell qui explori i el seu cervell qui generi idees, pensaments, s'estructuri, entengui...   



Què treballem?

El gaudi per sobre de tot! El plaer!
Però a més a més... la psicomotricitat fina (els glaçons rellisquen i cal tenir molta concentració!), els colors, les classificacions o aparellaments, l'expressió artística, la manipulació, les textures i temperatures, els sabor del glaço a la boca, els diferents estats de la matèria (s'aniran desfent a mida que els fem servir), l'elaboració de preguntes (com és que es desfà?),...

Preguntes freqüents

- Puc colorar amb pintura si no tinc colorant alimentari?
Sí. Però no t'ho aconsello. Sobretot si l'infant és petit i sabem que acabarà tard o d'hora a la boca. Fent-ho amb el colorant alimentari ens assegurem que no sigui tòxic i per tant no estarem tota l'estona alerta advertint-los (no t'ho posis a la boca, això no...). Intervenir tant i d'una manera intrusiva, fa que es perdin les ganes de jugar. El joc esdevé "un rotllo", amb masses normes... i perden l'interès. 

- Glaçons! Quan es desfaci farà un merder...!!! 
Sí. I no. Si busques una activitat perquè estiguin asseguts, tranquils i sense fer gaire "merder", no ho facis, perquè com deia a la pregunta anterior, es tracta de passar una bona estona sense gaires normes més que les obvies i que potser voleu recordar (no fer mal, respectar el material...) . Però res més. Per tant és normal que es faci una mica d'enrenou. Tot i això, al no ser pintura, l'únic que passa és que es fa mullader. Per evitar situacions en les que els adults no us sentiu còmodes, podeu posar un "hule" sota la taula o lloc de treball (o treballar directament a terra sobre l'hule)o fer-ho al balcó o a la terrassa. 

- El meu fill o la meva filla pot ajudar?
I tant! depenent de l'edat podrà col·laborar més o menys en l'elaboració del material: fer els glaçons,, tenyir-los, dur-los al congelador, comprovar que es van solidificant, preparar la zona de treball, recopilar bols/contenidors, endreçar...

Tens més preguntes? Ho has provat i ens vols explicar l'experiència? Vinga que us llegim! 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Safata d'experimentació - El mar!

Mistos!

Safata d'experimentació - Taronges!